info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Imbir mielony - 50g - VIVIO

Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena

Imbir mielony - 50g - VIVIO

1,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Imbir mielony - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Peru / Nigeria / IndieVIVIO

Imbir mielony - Zastosowanie

Imbir znajduje niezwykle szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata, głównie w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry. Imbir to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw Azji. W kuchni imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Imbir dodaje się też to tzw. grzańców z piwa i wina. Jest on w stanie doskonale podkreślić smak zarówno owoców morza, jak i tradycyjnych dań mięsnych (np. indyka lub wieprzowiny). Warto również wiedzieć, iż imbir mielony świetnie nadaje się do deserów. Herbatniki i ciasteczka z jego dodatkiem przybiorą niepowtarzalnego, lekko korzennego smaku. Dodatkowo, przyprawa ta świetnie odnajduje się w towarzystwie pieczonych jabłek z dodatkiem żurawiny. Ponadto, stanowi idealne połączenie z goździkami, pieprzem, a nawet cynamonem. W okresie jesiennym warto dodać imbir do dań przygotowanych z pełnej witamin dyni.

Oprócz kuchni oraz lecznictwa, imbir znajduje zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki. Niniejsza przyprawa stanowi cenny składnik balsamów do ciała o działaniu ujędrniającym oraz anty-cellulitowym. Warto również wiedzieć, iż korzeń imbiru jest częstym składnikiem wytwornych perfum.

Imbir mielony - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat właściwości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych imbiru mielonego

Imbir jest dobrze nam znaną przyprawą, którą często wykorzystujemy podczas wypieku świątecznych ciast. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawy z tego, jak cenne właściwości zdrowotne skrywa w sobie ta niezwykła roślina. Liczne badania i obserwacje naukowe dowodzą, iż wprowadzenie imbiru do zdrowej diety i aktywnego trybu życia jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Przyprawa ta odpowiada między innymi za minimalizowanie uporczywych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego i przyczynia się do przyspieszenia procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości imbiru mielonego?

Gdzie kupić imbir mielony?

Imbir mielony do herbaty. Jak stosować?

Imbir przeciw nudnościom. Czy działa?

  • Imbir mielony – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Imbir mielony – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi imbir mielony?

Imbir jest rośliną podziemną, która charakteryzuje się rozgałęzionym kłączem o szeregu bulwiastych odcinków, które mogą osiągać długość nawet 10 centymetrów. Z korzeni tych wyrastają natomiast długie (o wysokości około 1 metra) łodygi, pokryte liśćmi i zwieńczone kwiatami o żółtej lub fioletowej barwie. W przemyśle spożywczym oraz leczniczym wykorzystywane jest kłącze imbiru, które przyjmuje często żółtawą lub kremową barwę. W naturalnych warunkach imbir występuje na terenie Indii, Chin, Filipin oraz Afryki. Pierwsze wzmianki na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych niniejszej rośliny pochodzą sprzed tysięcy lat i odnaleźć możemy je w mitologii hinduskiej. W ówczesnych czasach korzeń imbiru uznawany był za składnik wpływający pozytywnie na płodność wszelkich zwierząt.

W dzisiejszych czasach imbir uprawiany jest na szeroką skalę w regionie tropikalnym. Jego liczne uprawy znajdziemy nie tylko na terenie Azji, ale również Australii, Brazylii, Meksyku, a nawet Stanów Zjednoczonych (Floryda). Imbir uważany jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W większości sklepów możemy kupić go w formie naturalnego korzenia, lub w formie mielonej. Mielony imbir charakteryzuje się kremowym kolorem, sypkością i lekko ostrawym smakiem. Ze względu na swoje liczne właściwości oraz niepowtarzalne walory smakowe, imbir znalazł zastosowanie zarówno w kuchniach całego świata, jak i w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetologicznym.

Imbir mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Imbir już od wieków uznawany był za roślinę o niezwykłych właściwościach przeciwzapalnych oraz rozgrzewających. Dlatego też, często zażywany jest w okresie grypy i przeziębienia. Co ważne, imbir w swoim składzie zawiera prawie 3% olejków eterycznych, które odpowiedzialne są nie tylko za niezwykłe walory smakowe niniejszej rośliny, ale przede wszystkim za zaskakujące właściwości zdrowotne. Chociaż pozytywny wpływ imbiru na zdrowie człowieka doceniany był już tysiące lat temu, dzisiaj zyskuje on potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Okazuje się, że ekstrakt pochodzący z niniejszej rośliny wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie i skutecznie oddziałuje na zwalczanie bakterii bytujących w jamie ustnej. W związku z tym, odpowiednie dbanie o zdrowie swoich zębów, jak również wprowadzenie imbiru do zdrowej diety, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przyzębia w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że imbir ceniony jest także ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, często porównywany jest on do witaminy C, a jego stosowanie istotnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników w naszym organizmie. Dlatego też, używanie niniejszej przyprawy, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia, może sprzyjać nie tylko spowolnieniu procesów starzenia się organizmu, ale również zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Nie bez znaczenia są również substancje przeciwzapalne znajdujące się w składzie kłącza imbiru. To właśnie dzięki nim możliwe staje się obniżenie stężenia poziomu białka CRP oraz aldehydu dimalonowego, biorących udział w rozwoju niewydolności nerek. Inne badania naukowe wskazują również uwagę na fakt, iż właściwe przyjmowanie ekstraktu z imbiru może przyczynić się do zmniejszania objawów w przebiegu alergii, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Należy jednak pamiętać, iż składnik ten może jedynie wspomagać leczenie pacjentów, a nie w pełni je zastępować.

Na uwagę zasługują również właściwości imbiru związane z łagodzeniem dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Okazuje się, iż przyjmowanie niniejszej substancji (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) może minimalizować nudności, zmniejszać nierytmiczne skurcze żołądka oraz związany z nimi dyskomfort, jak również minimalizować ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka oraz przyspieszać proces jego opróżniania. Ponadto, badania naukowe wykazały, iż regularne spożywanie imbiru może sprzyjać redukcji stężenia cholesterolu, jak również trójglicerydów w surowicy krwi, co tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Imbir mielony na odchudzanie – czy jest skuteczny?

Włączenie imbiru mielonego do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać przyspieszeniu procesów odchudzania. Wszystko to za sprawą niezwykłych substancji, które zawarte są w składzie niniejszego produktu. Okazuje się, iż imbir może przyspieszać proces przemian metabolicznych, między innymi poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych. Dodatkowo, spożywanie niniejszej przyprawy może sprzyjać utrzymywaniu właściwego poziomu leptyny we krwi (substancji odpowiedzialnej za uczucie sytości). Dzięki temu, wprowadzenie niniejszej przyprawy do swojego zdrowego jadłospisu zapobiega podjadaniu kalorycznych przekąsek między posiłkami. Warto również wiedzieć, że dzięki zawartym w imbirze substancjom o działaniu antyoksydacyjnym, możliwe staje się oczyszczenie organizmu z nadmiaru szkodliwych toksyn, a tym samym zapewnienie lepszego samopoczucia w trakcie procesu odchudzania.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania imbiru

Spożywanie imbiru w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, wprowadzenie niniejszego składnika do codziennej diety nie jest zalecane osobom, które zmagają się z problemem nadmiernej potliwości. Dodatkowo, spożywanie imbiru powinno ograniczone być w przypadku:

  • Osób zmagających się z chorobą refluksową żołądka;
  • Kobiet w ciąży (szczególnie tych, które znajdują się w trzecim trymestrze. Substancje zawarte w imbirze mogą przyczynić się do wywołania silnych skurczy, a nawet przedwczesnego porodu);
  • Osób, które zmagają się z zaburzeniami krzepliwości krwi;
  • Osób, które na co dzień przyjmują środki farmaceutyczne o działaniu obniżającym ciśnienie krwi lub środki zażywane w przebiegu cukrzycy (stosowanie dużych ilości imbiru może w niniejszym przypadku hamować działanie leków).

Warto również pamiętać, że również osoby zdrowe powinny z umiarem stosować niniejszy produkt. Spożywanie nadmiernych ilości imbiru może działać drażniąco na układ pokarmowy, a w niektórych przypadkach nawet wywoływać uczucie nudności oraz wymioty.

Imbir mielony – cena

Imbir mielony sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gram. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 3,50 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące imbiru mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić imbir mielony? Imbir mielony możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale przede wszystkim najwyższą jakość oferowanego produktu.

Pytanie 2: Imbir mielony do herbaty. Jak stosować? Imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego też, jego stosowanie może przyczynić się do łagodzenia objawów przeziębienia i/lub grypy. W tym celu warto przygotować rozgrzewającą herbatę z jego dodatkiem. Do naparu z herbaty czarnej należy dodać szczyptę mielonego imbiru, 2-3 plastry cytryny oraz 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowaną herbatę warto wypić bezpośrednio po przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać przypraw do wrzątku. W celu zachowania właściwości odżywczych zawartych nie tylko w imbirze, ale również w cytrynie i miodzie, należy odczekać, aż herbata osiągnie temperaturę poniżej 70oC.

Pytanie 3: Imbir przeciw nudnościom. Czy działa? Właściwe stosowanie imbiru może wpływać na łagodzenie dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. W świetle niektórych doniesień może on również redukować nudności związane z przebiegiem zatrucia pokarmowego lub grypy żołądkowej. Niemniej jednak, spożycie imbiru w nadmiernych ilościach może powodować podrażnienie żołądka, a tym samym zwiększenie nieprzyjemnych dolegliwości.

 

imbir mielony

 

Podsumowanie

Imbir mielony to nie tylko doskonała przyprawa, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jego stosowanie może wpływać zarówno na łagodzenie dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, jak również zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie wymarzonych efektów możliwe jest tylko dzięki połączeniu stosowania odpowiednich ilości imbiru ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia.

Bibliografia

  1. Arfeen Z, Owen H, Plimmer Jl. A double-blind randomized controlled trial of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting. Anaesth Intensive Care 1995; 23: 449-52.
  2. Badreldin HA, Blunden G, Musbah OT. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of giger ( Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Ford Chem Toxicol 2008; 46:409-20;
  3. Blecharz-Klin K, Piecha A, Widy-Tyszkiewicz E. Imbir ( Zingiber officinale) we współczesnej terapii. Przew Lek 2004; 5:34-43;
  4. Fischer-Rasmussen W, Kjaer SK, Dahl C i wsp. Ginger treatment of hyperemesis gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1991; 38:19-24;
  5. Haniadka R. i wsp.:, A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe), Food & Function 2013;
  6. Ling H. i wsp.:, 6-Shogaol, an active constituent of ginger, inhibits breast cancer cell invasion by reducing matrix metalloproteinase-9 expression via blockade of nuclear factor-κB activation., British Journal of Pharmacology 2010Mascolo N, Jain R, Jain SC i wsp. Ethnopharmacologic investigation of ginger ( Zingiber officinale), J Ethnopharmacol 1989; 27:129-40;
  7. Mashhadi N. S. i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence., International Journal of Preventive Medicine 2013;
  8. Nartowska J. Imbir lekarski. Panacea 2008; 3(24) http:/www.panacea.pl/articles;
  9. Park M. i wsp.:, Antibacterial activity of [10]?gingerol and [12]?gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, Phytotherapy Research 2008;
  10. Portnoi G, Chng Lu-Ann i wsp. Prospective comparative study of the safety and effectiveness of ginger for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2003; 189:1374-7;
  11. Pourmasoumi M. i wsp.: The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials., Phytomedicine 2018;
  12. Rajewski M. Rośliny przyprawowe i używki roślinne. PWRiL, Warszawa 1992; 198-201;
  13. Rumińska A, Ożarowski A. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990; 177
  14. Sebiomo A. i wsp.: Comparative studies of antibacterial effect of some antibiotics and ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria., Department of Biological Sciences, Tai Solarin University of Education, Ijagun Ijebu-Ode Ogun State, Nigeria 2011;
  15. Stelmach W. Niezwykle dzieje kłącza imbiru jako rośliny przyprawowej i leczniczej. Cz I. Zdrowie i Farmacja 2004; 4:36-7;
  16. Vislyaputra S, Petchpaisit N, Somcharoen K i wsp. The efficacy of ginger root in the prevention of posperative nausea and vomiting after outpatient gynaecological laparoscopy. Anaesthesia 1998; 53:506-10.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów