info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Amarantus ekspandowany 500g - VIVIO

Amarantu ekspandowany, popping cena, zastosowanie

Amarantus ekspandowany 500g - VIVIO

20,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Amarantus ekspandowany - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Składniki: ekspandowane nasiona amarantusa

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1622 kJ/386 kcal19%
Tłuszcz7,5 g11%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
1,8 g9%
Węglowodany57,5 g22%
W tym
Cukry2,2 g2,4%
Błonnik14 g-
Białko15 g30%
Sól<0,001 g<0,01%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Amarantus ekspandowany - Zastosowanie

Zastosowanie amarantusa ekspandowanego w codziennej kuchni

Amarantus ekspandowany charakteryzuje się przyjemnym, neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać go w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: Warto dodać go do porannego musli z dodatkiem mleka roślinnego oraz świeżych owoców;
  • Po drugie: Amarantus ekspandowany idealnie podkreśli smak jogurtu z dodatkiem zbóż;
  • Po trzecie: Niniejszy produkt świetnie sprawdzi się w połączeniu z aromatyczną zupą-krem;
  • Po czwarte: Amarantus ekspandowany warto dodawać do domowych ciasteczek oraz batonów wielozbożowych;
  • Po piąte: Składnik ten idealnie sprawdzi się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki.

Amarantus ekspandowany - KCAL

Amarantus ekspandowany jest dobrym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 386 kalorii, co stanowi około 19% referencyjnego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Warto jednak wiedzieć, że oprócz istotnej dawki kalorii, produkt ten jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe węglowodany, białko i aż 14g błonnika. Ponadto, jest on źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które bezpośrednio przyczyniają się do poprawy naszego samopoczucia. Co ciekawe, amarantus ekspandowany jest produktem lekkostrawnym. Dlatego też, może spożywany być nawet przez osoby starsze, borykające się z zaburzeniami trawienia.

Amarantus ekspandowany - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych amarantusa ekspandowanego

Chociaż amarantus uprawiany był przez człowieka już tysiące lat temu, coraz częściej określany jest mianem zboża XXI wieku. Niniejsza roślina stanowi stały element diety osób, które szczególnie dbają o przestrzeganie zaleceń zdrowej diety, jak również tych, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Nic w tym dziwnego, albowiem amarantus stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, okazuje się, iż wprowadzenie ziaren niniejszej rośliny do zrównoważonej diety sprzyja ochronie układu sercowo-naczyniowego przed występowaniem licznych zaburzeń, jak również odpowiada za poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych ziaren amarantusa ekspandowanego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić amarantus ekspandowany?

Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada amarantus ekspandowany?

Jak przechowywać amarantus ekspandowany?

Czy amarantus ekspandowany nadaje się do zupy?

Czy amarantus ekspandowany nadaje się do przygotowania batonów zbożowych?

  • Amarantus ekspandowany – kcal;

  • Zastosowanie amarantusa ekspandowanego w codziennej kuchni;

  • Amarantus ekspandowany – przepisy.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany wytwarzany jest z ziaren amarantusa, znanego również jako szarłat lub amarantem. Niniejsza roślina zaliczana jest do rodziny szarłatowatych. W świetle ustaleń historyków, wywodzi się ona z terenów Ameryki Południowej i uznawana jest za jedną z najstarszych roślin nasiennych uprawianych przez człowieka. Co ciekawe, według współczesnej klasyfikacji, amarantus przypisywany jest do grupy dwuliściennych jarych pseudozbóż. W obecnych czasach roślina ta osiąga wysokość nawet 3 metrów. Ponadto, charakteryzują ją długie 50-centymetrowe kwiatostany, które przyjmują często złocistą, czerwonawą lub brunatną barwę. Liście amarantusa są zazwyczaj zielone. Niemniej jednak, mogą charakteryzować się również odcieniami czerwieni oraz purpury. Warto wiedzieć, iż za największych producentów wspomnianego zboża uznaje się kraje Ameryki Południowej. Ciekawą informację stanowi fakt, iż uprawy amarantusa możemy spotkać na ziemiach polskich (ze szczególnym uwzględnieniem regionu Lubelszczyzny). Szarłat uprawiany w Polsce kwitnie w miesiącach letnich, od lipca do września. Jest on rośliną ciepłolubną, dlatego też wymaga szczególnej opieki.

Według źródeł historycznych, amarantus stanowił roślinę użytkową już 5 000 lat temu. Jego cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne doceniali przede wszystkim starożytni Inkowie, Aztekowie oraz Majowie. Wykorzystywali oni niniejszą roślinę nie tylko podczas przygotowywania licznych potraw, ale również rytuałów religijnych. Ponadto, zboże to stanowiło podstawę żywienia ówczesnych wojowników. Dopiero po upływie kilku wieków, szarłat trafił również na stoły mieszkańców Azji, Afryki, Rosji, aż w końcu mieszkańców Europy. Co ciekawe, pierwsze uprawy wspomnianego zboża na ziemiach polskich zostały założone dopiero w 1993 roku. Ze względu na ogromne zainteresowanie ziarnami amarantusa, zaczęto uprawiać go na terenie całego świata. Warto wiedzieć, iż możemy rozróżnić blisko 60 gatunków szarłatu. Niemniej jednak, tylko jeden z nich jest jadalny.

Amarantus jest ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale przede wszystkim zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze przyswajalną skrobię oraz białko. Ponadto, szarłat zapewni nam dowóz niezbędnych witamin: w tym witamin z grupy B (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego), witaminę C oraz E i K. Dodatkowo, niniejsze zboże zawiera w swoim składzie fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz potas.

Amarantus ekspandowany wyróżnia się delikatnym smakiem. Jest on produktem lekkostrawnym, który można spożywać zarówno w formie surowej, jak i dodatku do żywności. Posiada on delikatną, złotawą barwę i prawie niewyczuwalny aromat. W większości przypadków amarantus ekspandowany nie zawiera w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, przed zakupem należy upewnić się, że produkt ten jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem celiakii lub alergii na gluten.

Na czym polega proces ekspandowania ziaren?

Ekspandowanie to nazwa procesu, którego głównym celem jest uszlachetnianie smaku nasion zbóż. Polega on na poddaniu ziaren działaniu pary wodnej z udziałem wysokiego ciśnienia. W ten sposób dochodzi do zmiany struktury wewnętrznej oraz zewnętrznej zbóż. W wyniku niniejszego procesu ziarna stają się większe i pozbawione większości okrywy zewnętrznej. Produkty ekspandowane najczęściej przyjmują białawą barwę. Wśród dobrze nam znanych produktów, które poddane zostają ekspandowaniu, możemy wyróżnić popcorn lub ryż preparowany. Obecnie istnieje kilka różnych metod ekspandowania ziaren. Różnią się one wykorzystaniem określonych gazów odpowiedzialnych za rozprężenia zboża. Wśród głównych celów niniejszego procesu wyróżniamy:

  • Zwiększenie przyswajalności składników odżywczych;
  • Podniesienie walorów smakowych produktu;
  • Wydłużenie czasu możliwości przechowywania produktu.

Amarantus ekspandowany – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Za sprawą bogatej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie amarantusa ekspandowanego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż zestaw składników mineralnych zawarty we wspomnianych ziarnach zapewnia prawidłowy rozwój oraz zachowanie odpowiedniej struktury kości i zębów. Dlatego też, amarantus ekspandowany zalecany jest w diecie dzieci, jak również osób w wieku starszym, u których występuje zwiększone ryzyko rozwoju osteoporozy. Warto wiedzieć, iż amarantus uznawany jest za cenne wsparcie w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości błonnika, witaminy K oraz fitosteroli roślinnych i flawonoidów. Dodatkowo, istotne stężenie witaminy C w składzie niniejszej rośliny odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz zwiększanie ich elastyczności.

Najnowsze doniesienie z dziedziny fitoterapii zwracają uwagę na pozytywny wpływ ziaren amarantusa na zdolności widzenia. Szarłat zawiera w sobie bowiem zarówno witaminę A oraz cenne karetonoidy, które wspierają zdrowie naszych oczu. Ponadto, dzięki przeciwutleniaczom możliwe staje się zmniejszenie ryzyka rozwoju zaćmy oraz zwyrodnień plamki żółtej. W związku z tym, spożywanie odpowiednich ilości amarantusa ekspandowanego zalecane jest w przypadku osób, które na co dzień spędzają długie godziny przed ekranem komputera. Co ciekawe, amarantus pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również na wygląd skóry oraz włosów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje witamina E – uznawana przez wielu za witaminę młodości. Okazuje się, iż ziarna niniejszej rośliny wpływają pozytywnie na odżywienie, a nawet poprawę wyglądu włosów. Niektóre źródła donoszą, iż szarłat może wpływać również na zmniejszenie ryzyka łysienia w przyszłości. Roślina ta, ze względu na swoje właściwości odżywcze, często wykorzystywana jest podczas produkcji kosmetyków, których celem jest pielęgnacja ciała.

Amarantus ekspandowany w diecie dziecka

Amarantus ekspandowany jest niezwykle smaczny. Dlatego też, może stanowić odżywczą przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci. Co ciekawe, zawiera on w swoim składzie zestaw cennych minerałów, które przyczyniają się do odpowiedniego rozrostu kości, jak również utrzymania zdrowia zębów. Dodatkowo, produkt ten jest bogatym źródłem, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witamin z grupy B. To właśnie dzięki nim, możliwe staje się zwiększenie zdolności dziecka do zapamiętywania i koncentracji, a tym samym podniesienia jego efektywności w czasie wykonywania obowiązków szkolnych. Amarantus ekspandowany to świetna alternatywa dla słonych chipsów lub ciasteczek. Dlatego też, warto wprowadzić go do diety nawet najmłodszych dzieci.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania amarantusa ekspandowanego

W większości przypadków spożywanie amarantusa ekspandowanego jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, amarantus ekspandowany nie jest zalecany w diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, przed spożywaniem nadmiernych ilości niniejszego produktu powinny wzbraniać się osoby, u których rozpoznano istotną nadwagę lub otyłość. Ponadto, szczególną ostrożnością powinni wykazać się pacjenci zmagający się z chorobą trzewną lub alergią na gluten. Choć amarantus jest zbożem bezglutenowym, może być produkowany na terenie zakładu, w którym powyższy składnik jest obecny. Dlatego też, przed dokonaniem zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy wybrany przez nas amarantus ekspandowany jest opatrzony znakiem przekreślonego kłosa. Amarantus zazwyczaj nie wywołuje reakcji alergicznych. Mimo to, warto wprowadzać go do naszej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.

Amarantus ekspandowany – cena

Amarantus ekspandowany sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 16,00 – 24,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena amarantusa ekspandowanego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania wyboru produktu, warto zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia. Co ciekawe, w niektórych sklepach możemy znaleźć amarantus ekspandowany pochodzący z polskich upraw.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące amarantusa ekspandowanego

Pytanie 1: Gdzie kupić amarantus ekspandowany? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać amarantusa ekspandowanego w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również zdobyć dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada amarantus ekspandowany? Amarantus w postaci ekspandowanej charakteryzuje się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym (IG=70). Dlatego też, produkt ten nie powinien w nadmiernych ilościach spożywany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 3: Jak przechowywać amarantus ekspandowany? Produkt ten należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jeśli zamkniemy go w szczelnej torebce lub pudełku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować nie tylko jego walory smakowe, ale również wartości odżywcze.

Pytanie 4: Czy amarantus ekspandowany nadaje się do zupy? Niniejszy produkt bez przeszkód możemy dodawać do gorących zup. Warto jednak pamiętać, aby dodać go do dania na chwilę przed podaniem. W ten sposób zachowa on swoją chrupkość i doskonale odnajdzie się w połączeniu z pełną warzyw zupą-krem.

Pytanie 5: Czy amarantus ekspandowany nadaje się do przygotowania batonów zbożowych? Amarantus ekspandowany to idealna podstawa do przygotowania pysznych ciasteczek oraz batonów zbożowych, które z pewnością przypadną do gustu starszym, jak i najmłodszym miłośnikom zdrowych pyszności.

 

amarantus ekspandowany

 

Podsumowanie

Amarantus ekspandowany to coś znacznie więcej niż smaczna przekąska, czy dodatek do zupy lub deseru jogurtowego. To źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić go do swojej diety i wykorzystywać w codziennej kuchni na wiele różnych sposobów.

Bibliografia

  1. Achremowicz B. i wsp. Ogólna charakterystyka i technologiczne wykorzystanie nasion szarłatu. Część I Ogólna charakterystyka szarłatu. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2015;
  2. „Analiza sposobów ekspandowania nasion oraz warzyw i owoców metodą przemiany eazowej”; Korotko H.; Inżynieria Rolnicza 2(111)2009;
  3. Domancar Luka Orona-Tamayo, Octavio Paredes-Lopez; “Amaranth—Sustainable crop for the 21st century: food properties, and nutraceuticals for improving human health”;
  4. Foster-Powell K. i wsp. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr 2002;76:5–56;
  5. Kaźmierczak A., Bolesławska I., Przysławski J., Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych, „Nowiny Lekarskie” 2011, 80(3), 192–198;
  6. Kulczyński B. i wsp. Amarantus – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne. Bromat. Chem. Toksykol., 2017; 1, 1 – 7;
  7. Paśko P. i wsp. Szarłat (Amarantus sp.) – możliwości wykorzystania w medycynie. Bromat. Chem. Toksykol., 2007; 2, 217 – 222;
  8. Petras R. Venskutonis, Paulius Kraujalis; “Nutritional Components of Amaranth Seeds and Vegetables: A Review on Composition, Properties, and Uses”; data dostępu: 2019-11-12;
  9. Ratusz K., Wirkowska M.: Charakterystyka nasion i lipidów amarantusa. Oilseed Crops. 2006; XXVII (2): 243–250;
  10. Szwejkowska B., Bielski S., Wartość prozdrowotna nasion szarłatu, „Postępy Fitoterapii” 2012, 4, 240–243.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów